Jun 29, 2012

Umrah

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum ..
Alhamdulillah..It has been 3 weeks since i arrived Malaysia from bumi Anbia' .
Labbaikallahumma labbaik labbaikala syarikalaka labbaik.. Innalhamda..wannikmata..lakawalmulk, la syarikalak.. Aku datang kepadaMu Ya Allah.. Aku datang kepadaMu Ya Allah..

Allahuakbar..!! 
Alhamdulillah..Syukurnye rasa hati ini dapat bersame2 dengan keluarga tercinta menunaikan umrah di kota suci.. Melangkah ke kota suci pun sudah dapat ku rase bayu2 aura2 yang dimiliki hamba2 Allah yang sangat mulia, sudah pasti Kekasih Allah, Rasulullah SAW, keluarga baginda, para sahabat, dan pejuang2 Islam yang yang telah bersemadi di tanah yang suci lagi mulia. Dan hati yang tidak sabar2 untuk melihat Baitullah ,kiblatku yang satu ini..

Perjalanan yang panjang. Walaupun menempuh pelbagai rintangan, berkat kesabaran, nikmat yang kami rasai. Alhamdulillah :)
Malaysia - Bangladesh - Jeddah - Madinah - Makkah - Jeddah - Bangladesh - Malaysia.

airport KLIA,Malaysia

airport Dhaka,Bangladesh (Flight United Airways) =,='


airport Jeddah

Masjid Nabawi
Di sini lah bersemadinya seorang kekasih Allah yang sangat terpuji, Muhammad SAW. Makam Baginda terletak di dalam Masjid Nabawi berdekatan dengan Raudah, tempat yang paling mustajab untuk berdoa. :') Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud, 
' Barangsiapa yang menziarahi aku setelah aku wafat, seolah-olah mereka menziarahi aku sewaktu aku hidup'
Ustaz cakap Baginda Nabi dapat melihat seorang-orang wajah mereka yang datang melawat Baginda di makam Baginda itu. Sayunya rasa hati tika dapat menjejakkan kaki ke Raudah. Jemaah muslimah tidak dibenarkan melawat ke makam Baginda. Jadi, yang terdekat dengan makam Baginda yang dapat kami masuk ialah di Raudah. Allahumma solliwasallim alaik. Nak sampai ke Raudah sekurang-kurangnya tunggu selama 2 jam. ohh.


hotel kami. Mubarak Madina .

Alhamdulillah. 5 hari di Madinah. Dapat merasa solat Jumaat di masji nabawi :) 
Perjalanan ziarah kami di Madinah....
Masjid Quba' , ladang kurma, kilang Al-Quran, pasar tamar, muzium madinah, perkuburan baqi'(kubur bagi orang yang meninggal di madinah) 

masjid Quba' (masjid pertama didirikan Baginda)

muzium madina. (with adik aiman)

terdapatnya sejarah2 kota madinah


Seterusnya menaiki bas selama 8 jam menuju kota Makkah. Sebelum tu berniat umrah dan ihram di miqat Bir Ali..

Alhamdulillah,sampai malam di kota suci Makkah .

Setibanya kami di Makkah, selesai makan di hotel, kami terus menunaikan umrah kami. 

Allahuakbar ! Kali pertama melihat kaabah right in front of my eyes,before this dlm tv, kat sejadah mcm tu je, rasa sayunyee dan Ya Allah, syukurnye tak terkata dapat sampai ke sana..All Praises to Allah :')

Baitullahilharam. Kaabah yang mulia. Allahuakbar !

Di Makkah juga, kami berpeluang melawat beberapa tempat seperti, Jabal Rahmah, Jabal Uhud, Pasar buah, Mina, Arafah, Ladang unta, 

Jabal Ar - Rahmah (doa mohon jodoh..seru name sape lah ye :D)

Di puncak bukit itu lah Gua Hirak (tempat Nabi menerima wahyu daripada malaikat Jibril) kami x naek pun.

Bumi para anbia dihiasi dengan bukit2,dan padang pasir yang luas.

Ladang untaaa !
susu untaa fresh baru diperahhh oleh pengembala unta iniii :D rase marigold.hoho



....


Sungguh rindu untuk kembali ke sini..... ohh :'(

12 comments:

Aremieroul Akim said...

jealousnya saya membaca dan melihat entry ni.. :( bila lah pula giliran saya untuk ke sana.. bertuah nya anda.. :')

SITOT said...

Alhamdulillah , syukur.

Muhammad Adam bin Roslan said...

lepas ni teruskan dengan haji pula.. :)

SITOT said...

insyaAllah..ngan suami..

eyjalukman said...

Alhamdulillah dpt awk smpi ke sana . bila plak rezeki kita . mudah2an dpt rezeki nk g sna :)

SITOT said...

insyaAllah eyja !

the tempo of life said...

bestnya dpt pergi umrah..teringinn

Anonymous said...

reality dating shows uncensored http://loveepicentre.com/ dating for wealthier men

Anonymous said...

[url=http://onlinemedistore.com/products/isoptin.htm][img]http://onlinemedistore.com/4.jpg[/img][/url]
us licensed pharmacy soma 180 tabs http://onlinemedistore.com/products/keftab.htm pharmacy assistant jobs around memphis [url=http://onlinemedistore.com/categories/blood-pressure.htm]creighton university school of pharmacy[/url]
pharmacy technicians and drug calculations http://onlinemedistore.com/products/prazosin.htm education needed to become a pharmacist and pharmacy technician [url=http://onlinemedistore.com/products/imodium.htm]imodium[/url]
bilbo pharmacy http://onlinemedistore.com/categories/anti-herpes.htm rite aid pharmacy hours [url=http://onlinemedistore.com/products/epivir.htm]take tennessee state pharmacy technician certification test[/url]
antiques pharmacy floor lamp http://onlinemedistore.com/products/mxman.htm overtime pharmacy lawsuits in colorado [url=http://onlinemedistore.com/products/vasotec.htm]vasotec[/url]

Anonymous said...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/micardis.htm][img]http://onlinemedistore.com/3.jpg[/img][/url]
online uk pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/brand-amoxil.htm pharmacy research and development [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/decadron.htm]nucara pharmacy[/url]
cvs pharmacy nashville indiana http://certifiedpharmacy.co.uk/products/rogaine-5-.htm duromine uk pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/hangoff-helper.htm]hangoff helper[/url]
rapheal pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/abilify.htm pharmacy school referral letter [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/gums.htm]university of connecticut school of pharmacy[/url]
east tao herb pharmacy santa fe http://certifiedpharmacy.co.uk/products/combivent.htm pharmacy retail online [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/ilosone.htm]ilosone[/url]

Anonymous said...

sterling knight who is dating [url=http://freeinternetdating.info/love/summer-love-album]summer love album[/url] rolex watch dating silver
speed dating in chicago illinois http://freeinternetdating.info/matchmaking/cheshunt-matchmaking dating site italy
mystical dating videos [url=http://freeinternetdating.info/marriage/plu-marriage-and-family]ultimate porn dating cams fargo[/url] born again christian dating

Anonymous said...

dating phillipines http://loveepicentre.com/map/ free dating site in erurope
crosswalk online dating [url=http://loveepicentre.com/success_stories/]free hiv positive dating in az[/url] filipina dating and marriage
c14 dating and others [url=http://loveepicentre.com/success_stories/]gay dating services melbourne[/url] dating in the 21 century [url=http://loveepicentre.com/user/babygurl2387/]babygurl2387[/url] wisconsin free dating phone chatlines