May 11, 2012

Matrikulasi

Assalamualaikum . Entry ini khas buat juniorku (^_^)

Ini zaman matrikulasikuu ( May 2011 - 26 April 2012 )


Kalau orang tanye,
Matrik oke tak, for me, oke la . Not bad lah.  Matrik tu tempat budak2 sbpit berkumpul balik..hehe.Hampir setahun kat matriks, best lah jugak.  Nak kate susah,spm lagi susah. kot.depends. Ade kate matrix susah, strict kene jadi ulat buku. tak jugak, ade je mase nak layan Running Man.Kene pandai hidup lah. Mane2 tempat memang lah kene pandai bawak diri. Dah biasa duk hostel kan,,so InsyaAllah biase je..

Subjek
(Subjects base on module)

Module1 : Chemistry,Mathematics,Physics,Biology [advantage-peluang course kat u sgt luas n banyak]
Module2 : Chemistry,Mathematics,Physics,Sains Komputer [bdk tak amek n tak suke biology.more on     engineering, computer,etc]
Module3 : Chemistry,Mathematics,Biology,Sains Komputer [bdk tak suke fizik.more on health science,bio,etc]

Pilihan di tangan anda. Pilihlah yang wajar. Certain kolej,die dah tetapkan sendiri u modul mana. Kalau nak tukar boleh je apply tukar. Tak tau nak modul mana? Amek modul 1 lah kalau macam tu..banyak advantage. InsyaAllah.. Yang ni just opinion saye je laa..lain orang,lain pendapat kann...

Chemistry     : sem 1 Alhamdulillah senang. (bole la) Naik sem 2,masuk bab organic chemistry tu punnn senang (tp sebenarnye bajet2 senang ) hewhew
Mathematics bersamaan add math kat spm,tp jangan dikenang addmath time spm dulu..kat matrix,insyaAllah,boleh skor.ahah
Physics        : masuk matrix baru kami mengenali ape itu fizik.hoho. Senang sebenarnye fizik,rather than time spm, kat matrix jauh lebih senang,InsyaAllah. hemmm..
Biology        : Bace.Faham.Ingat.Hafal. Time exam,biasenye dapat skop dari budak chinese. mcm spm duluu dpt skop sini sane..hewhewhew
Sains Komputer, senang la daripada biology. (roomate cakap)

Kelas
1 kuliah ade 6-8 kelas tutoran. 1 kelas tutoran lebih kurang 20 orang. Kelas and kuliah start pukul 8pagi-5petang. Kadang2 extend sampai 6 petang. Break 2 jam. (Penattt,tapi alah bisa tegal biasa. huhuo) Tak sama  macam sekolah ye matrikulasi ni. Matrix is a fast track. Depends on lecturer kite nak handle macamana. Kalau dalam lecture tu,, memang gune computer slide show and time scan arr,zaman dah maju beb.Yang penting, time lecture and tutor, kene fokus. Jangan maen fon. Lecture note disediakan. 

ni suasana dalam kelas.
ni suasana dalam lecture hall
dalam makmal

Peraturan
Peraturan kat matriks lebih kurang je macam asrama kat sbp and mrsm, tapi lagi longgar laa.. Follow je peraturan yang dah ditetapkan. Lagi adventure kalau ade peraturan2 nii.. Henset, laptop, mp3, mp4,ipad, boleh je bawak. Outing,sabtu dan ahad 7pagi-7malam. Just scan kad matriks je. Balik bermalam ditetapkan. Ade bus Rahmat Alam masuk sampai pintu pagar matriks.heheh. Pakaian kuliah, formal,baju kurung, and kasut bertutup..baju raya pun boleh.

Aktiviti Kokurikulum dan Jawatan

Jawatankuasa Perwakilan Pelajar(JPP), AJK Surau, AJK Blok, etc. Saye dulu, ajk blok je. heheh. Setiap jawatan dan aktiviti yang disertai, menyumbangkan markah kepada markah koko kite. Matrikulasi ade acara sukan antara matrikulasi seluruh Malaysia. KAKOM. Bola sepak, bola tampar, basket ball, olahraga,tarian, bola jaring, etc. Banyak lagi aktiviti yang boleh menyumbangkan markah. Seperti camping.syok ohh.

Camping site at Janda Baik.
jungle trekking 

Cabaran, First sem tuu maybe masalah nak adapt dengan environment baru (tp tak ade mslh mane pun) cume kadang-kadang perasaan excited kat tempat baru tu kann,jumpe membe2 baru,ahli bilik baru, jiran2 bilik, semue lahh. Perasaan tu kene kawal jugak,takut tak sedar mase berlalu. Matrix is a fast track.sekejap je.

Bila dah masuk second sem tuu dah ramai lah kawan barunye, kenalan baru, semue bertambah lah..siap dah ade yang ade geng.so, mungkin ade yang makin lalai. Terikut-ikut dengan perangai orang2 sekeliling (kalau elok tak ape) Ciri-ciri yang TAK patut dicontohi :
  1. outing je kejenye tiap2 minggu (membazir duet)
  2. gayut ngan pakwe/makwe tiap malam (membazir kedit n mase) again ,matrix is a fast track.
  3. kuat tidur (membazir mase. kite bukan bayi nak tidur 8 jam.hoho)
Anda mahu berjaya? Ikutlah ciri-ciri budak pandai .hoho. Antara suggestion saye (okeh,anda boleh buat to-do-list) seperti di bawah :
  1. Dekatkan diri dengan rumah Allah. InsyaAllah, jiwa akan sentiasa tenang di masjid tuu. Mengaji jangan tinggal,at least 10 verse every night. :) 
  2. Buat jadual waktu. Bangun,tidur,solat,makan,self-study,group study,resting time,keluar main,mandi,buat assignment,gi kelas,and berpersatuan sume-sume lahh.self-management itu penting.
  3. Kerapkan diri berjumpe lecturer di cubical (time sekola kite panggil bilik guru) Lecturer matriks memang sporting. Hari2 pergi pun tak apa.
  4. Habeskan buat soalan past year exam. Dekat2 exam, buku past year exam lah yang dicari. So,kalau dah buat awal2 kan senang :)
  5. Pandai memilih kawan. 
  6. Tidak membuang masa.
Orentasi
Pengalaman saye time orentasi boleh bace dii sini. Dengar cerite, time orentasi batch 94 nii,hehe mandi lumpur..seronok ohh

syok nyehhh..heheh.
tudung orentasi kite pon same..

Dont worry lah pasal time orentasi tuu. Memang adat lah kann..huhu. 

By the way, mane2 tempat kite belajar, kene pasang niat LillahiTaala.. Masuk matriks, Dari sem 1 kene strong. Target 4FLAT ! Jiwa mesti kental . hoho. So, all the best to budak2 sekalian. esp, adik dorm kuu (Fatin,Sarah,n Aten) 

Sekian.

25 comments:

Fatin Atheerah said...

Thanks kak Ila . I lebiu forever XD Hehe

♔Lady Ainaa♔ said...

wah, bestnyew matriks... macam2 aktiviti di buatnyew..main selot tu yg best tu..hehehe..anyway, all the best kat matrik tu ek...blja elok2..

faiz fakhirin said...

syoknya berendam dalam lumpur...mesti habis keluar jerawat..sebab lemas dalam lumpur...hahahaha

mohdhazlan Dreadlock said...

blaja rerajin k :)

Cik Adieb said...

Wahhh,ni barulah.Banyak betul info bguna buwat adik2 yg bakal jadi wrga matrik :)

SITOT said...

fatin atheerah.. Welc0me fatin ..gudluck nnt ! hehe

Lady Ainaa : mmg pun.. tp sy dah habes dah matrik .:)

SITOT said...

Faiz fakhirin .. hahaahhaaa

Dreadlock .. baiklahh..

Cik Adieb .. yup2 :)

AZRUL AZMI said...

hehehe...

kitorang kelas tutor ada lebih kurang 8 orang je... kuliah lebih kurang 35 orang.... hahha..

Matrik kat Kolej MARA kuala nerang...
perakaunan..

mumui said...

hi...
terkejut tgk pic yang org warna hijau tu... hehehe... anyway, running man fun right?? hehe

Riswin Zahari said...

bagus entri ni =)

SITOT said...

Azrul Azmi : Ohh,, budak akaun memang skitt..

mumui .. yes3 !

Riswin .. memang bagus ! hoho

Outbound di Malang said...

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

Anonymous said...

akak dapat matriks kat mne ?

SITOT said...

matriks gambang, pahang :)

Syahirah Basri said...

Akak, nak tanya..betul ke kalau kita modul 1, kita boleh smbg degree kat research uni. Tapi klu modul 2 n 3, tak boleh??

SITOT said...

X betol.
Modul mana2 pun boleh dik sambung kat research uni.. kawan2 akak yg modul 2 n 3 byk je smbung kat UTM, UM, UKM, USM

Niesa Aziz said...

akak kalau sains komputer tu senang ke? kat matrik bljar mndalam ke psal sains comp ni? sbb ade org ckp C++ tu susah giler. takut salah pilih modul la.

Niesa Aziz said...

lg satu kak dekat matrik ni banyak assignment tak? susah ke nak score 4 flat? sbb ramai org yg melemahkn smngat sye tuk masuk matrik ni. hope akak dpt membntu.

SITOT said...

Sains komputer lg senang dari biologi..(kawan akak ckp ) xtaula sbb akak x amek s.komp. tp kat degree akak amek C++, not bad la, bole la nak skor walaupun xde asas. Btw xda bnde yg sng dik :)

SITOT said...

X byk pun assignment, ad tutorial skit2 je,. Ad kawan akak tu spm 2A je, tp masuk matrik 4 flat dua2 sem. Yg penting blajar la sungguh2..same je mcm akak,mula2 masuk org slalu psycho ckp matrik susah la ape la, tp bila akak da lalui, sbnanye sng je nak skor..jgn la lemah smgt.. matrik more better than diploma i think..

Naziha Suhaila said...

Salam akak. Sy nk tanye, soalan past year matriks memang akan dijual dlm bentuk buku ke kita kena berusaha mencari dr senior?

SITOT said...

Salam dik. ade je buku soalan past year kat kedai2 or kat matrik tu sndiri ad jual kdg2. Sesetengah lec ad yg menjual buku past year,lg better beli kat lec. Kalo nak cari senior tu agak susah la unless u jumpe senior tu. Btw akak ad je buku past years matriks xde pun org amek lg,nak? tp nak bg cmne kan?hehe

Naziha Suhaila said...

Akak nak2 !!! Nak sangat.. Dari tahun berapa ke berapa ?

SITOT said...

Mmm byk tahun la jugak,awak modul bpe n matriks mane?

Naziha Suhaila said...

Sy dpt biasiswa mara. Then mara antar bt foundation kt kolej mara kuala nerang. Kalau bleh nk soalan past year la nk prepare masuk julai ny. :)