May 9, 2011

Tanye senior about matrics

Ce citew ce citew

Baru-baru ni aku ade tanye s0rang senior pasal matrik..

beliau lepasan matriks. dan skrg menuntut di UMS dalam bidang biotech, DNA Research. .

( conversation aku ngan akak ni meyakinkan keputusan aku untuk masuk matriks..) agak la..


sitot : matriks , ok tak ? orang cakap matriks ni susah lah.. saye tak yakin la nak masuk matriks..

senior: life kat matrik akak x nafikan mmg padat...lagi2 yang matrik setaun ni...ase macam bnde 3 taun diploma n 2 taun matrik pdt compile dlm setaun..so boleh bayangkn kn padat die cmne? hehe...setiap mlm mmg wajib pegang buku n study..lecturer mengajar mmg agak laju sbb nak habeskn silibus n kite kne pndai2 catchup..tp bz2 pon akak sempat je join mpp matrik dlu..hehe...academic ngn kokurikulum kene balance gak kat matrik sbb die mmpengaruhi kite pnye pointer..lebih kurng mcm sekolah tapi matrik lagi best bagi akak...ade org ckp matrik ni skema je..tp x..pndai2 kite la nk make da life much more fun..kwn2 sejati akak pn ramai yg dr matrik..smpai sekarang wlaupn msing2 dah msuk U laen2 tapi cuti sem je kiteorng msti kuar lepak skli..bond tu sgt kuat...sbb kat matrik sume bnde kite buat skli..especially stdy r...akak leh ringkaskn yg matric's life mmg sibuk tp kte still leh cri mse nk enjoy skli skala...akak ingt lg ble ari last akak kat matrik ble exam dah abes sume..akak jadi pelik sebab x pegang buku dah mlm2..haha..

sitot : lepas matriks sng ke nak masuk mane2 u? ermm.. yg kene tendang tu mcm ne? sorry kak sy byk tnye,,

senior : pndai2 survive n pndai2 cari kwn...as lepasan matrik..kite ni mcm anak angkt kerajaan dah..mcm akak matrik akak under MARA..so akak ni ank angkt MARA r..hehe..mmg kite akn ade saingan dari budak2 diploma..matrik pdt..ngn dak2 pas spm utk msuk U nnti..tp selalunye dak matrik akan diberi keutamaan..sbb kite kire dasyat ar leh abeskn diploma dalam setaun je ats nama matrikulasi.. yang kene tendang tu mmg ade..tp x ramai...tu pon yg mmg jenis btul2 kuat main2 n x stdy lngsng..majority ramai yg ok relax je...jgn la anngp matrik ni stree sgt...cool je beb...hehe.. dpt matrik mane ni?

sitot : owh.. ade beze ke matrik under mara n matrik laen? erm.. saye dapat matriks gambang pahang..ade pape lagi ke kelebihan or ape2 yg best psal matrik ni? heehee..[byk toi tanye

senior : beza nye xbyk..juz under MARA kteorng mkn free..haha..tp matrik lain elaun korang lagi byk ar..sbb mkn sndri2...hehe..orw gambang..byk je kwn akak kat sne dlu..ok je sane...xpe...xjauh beza pon asasi ngn matrik..dua2 still kne stdy hard..kelebihan asasi mngkin sbb die dah kat dlm U..tp matrik make ourself much more prepared to enter university life..lain taw dik.. xperlu ase sedih ke down kalau xdpt upu..akak dlu pn dpt asasi sains uitm tp akak ttp pilih matrik..hehe..itulah kelebihannye..kite akn jd much more bersedia untuk msuk U nnti..sbb matrik mmg btul2 jge studnt die n kte dipantau individually..kerana dirimu begitu berharga..haha..akak amik biotech kat ums..sbb minat dna research..hehe

sitot : mm,oo.. akak still pilih matrik eh.. kawan saye kan ade gak macam akak.. dapat uitm tu..tapi pilih matriks..hmm.. ok lah akak ade minat.. saye risau gak ni..tak tau nak jadi ape.. minat pon tak tau...kalau nak jadi docs,,hmm.. mcm risiko je..

senior : haha..haa..1 lg matrik mcm tempt peralihan dr zmn sekolah ke U..so kte akn lg pndai nak cun2 kan diri..hahahaha..sbb byk gak event and dinner2 formal yg mcm2 tema...hehe yup..sbb uitm dh byk sgt..merata ade je uitm..org ckp dh x valid sgt klau grad dr uitm..tp x sure mane la tu kn.. minat tu pon dtg dr matrik jgk..msuk matrik mule2 blur2 mcm hape je jgk..hahaha.. rmai jgk member akak yg apply doc grad dr matrik..haa...ok la tu kan? asalkn struggle dr mule...

sitot : o0.. mm..hope saye dapat survive kat matriks nnt..

senior : yup2! juz go 4 matrik! u got my full support! hehehe..

sitot : thanks kak for ur opinions..i really appreciate :))

senior : ok2...ur welcome..tnye je nk tnye pape..ade mse akak msti reply k

nilah serba sebanyak pasal matriks yang aku dapat.. so, aku nak share la dgn org yang membace.. ok je sbnanye kot matriks ni.. org cakap belajar ni..mane ade yang senang.. tak banyak beza sangat la asasi pon..... your future is what your decision today.. hopefully my decision is correct and most important redha from ALLAH.. insyaAllah..

p/s : sorry tulisan kecik.. ade problem dgn editing post ni.. taktau nak solve cmne..

14 comments:

syazwani said...

semoga sukses sitot^^

nawaitu kita, belajar kerana Allah.. :)

arha said...

i noe u can!! go for it n dont look back!

best of luck!

Nur Liyana said...

sitot oi sitot..
yana tau sitot boleh punyer!!!

good luck sitot...
jgn lupa yana nnt :)

Mira Yusoff said...

Wahh mekasih Sitot .

Aku Matriks Penang maiii .

BeritaKini said...

jejalan BeritaKini :D

SITOT said...

mira : okay wlcome :)

beritakini : terjah :)

izzat emir hakimi said...

"jalan mesti ke depan, bukan ke belakang"
go on.
kiter budak impervious, semua kita boleh.
takde yang tak boleh.
best of luck for you cik sitot.. :)

Nur Rejai Salmah said...

jumpe kat matriks nanti :)

N A N I said...

gud luck matrik nnt. study hard.
akak pun ang agkt MARA.
dari Kolej Mara Kulim. :)

thee..
matrik tak leh malas..
btw, tahniah. dan selamat menempuh alam baru.. hehehe

SITOT said...

NANI..oo yeke kak.. okay..tak malas..hehe.. thank you :)

eyjalukman said...

haa ,
baca ni rasa cm nyesal plak tolak matriks kott . haha

goodluck ;)

SITOT said...

eyja : huhu..mane2 pon sme je..

anaiha yusof said...

hye salam sitot,its me ana,glad to hear u got matik pahang me too,:)
nice to meet u soon,
ana pun takut nak masuk matrik ,
bile dengan kene struggle and ana pun rasa ya Allah kuatkah aku,
tapi insyaAllah kita boleh buat strive for it,hope so we will work hard and smart together soon,insyaAllah,pray for our succes :)

SITOT said...

Amin.. InsyaAllah !!! see you ya ! and glad to know bout you !! all the best fren =)